Ga naar de inhoud

Kies/klik op deze pagina Info voor meer informatie over:

Het werkgebied van deze praktijk in het Groene Hart is:
Bodegraven – Reeuwijk – Gouda – Waddinxveen – Boskoop – Koudekerk aan den Rijn
Alphen aan den Rijn – Zwammerdam – De Meije – Nieuwkoop – Noorden – Zegveld – Kamerik – Harmelen Woerden – Linschoten – Montfoort – Oudewater – Waarder – Driebruggen
Hekendorp – Haastrecht – 
Nieuwerbrug aan den Rijn
(En overal waar de auto heen rijdt. Aarzel dus niet om contact op te nemen!)

Kwaliteit

Kwaliteit staat bij mij als lactatiekundige hoog in het vaandel, daarom werk ik met de kwaliteitswaarborgen van het NLV, IBCLC en de WHO.

Hierbij een korte uitleg om een overzicht te geven.

Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) is een gecertificeerde gezondheidsprofessional die zich specifiek richt op de behoeften en zorgen van de moeder die borstvoeding geeft en haar kind. Het is haar taak om informatie, kennis en expertise aan te reiken die ouders in staat stellen problemen bij het geven van borstvoeding te voorkomen, te herkennen en op te lossen. Het beroepsprofiel geeft dit weer.

Borstvoeding geven is een recht en moedermelk is de optimale voeding voor het jonge kind. Lactatiekundigen IBCLC begeleiden het proces van borstvoeding en lactatie en bieden zorg op maat. De relatie tussen moeder en kind staat centraal en lactatiekundigen scheppen voorwaarden om de keuzes van de moeder te verwezenlijken.

De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) is de beroepsvereniging van erkende lactatiekundigen IBCLC, oftewel borstvoedingsspecialisten. Ieder kind heeft recht op borstvoeding en alle ouders hebben recht op gezonde gezinsvorming. De beroepsvereniging NVL staat voor de professionele inzet van lactatiekundigen IBCLC bij ouders en kinderen in deze levensfase. De algemene voorwaarden beschrijven de manier van werken waarmee u akkoord gaat als u van de dienst gebruikt maakt.

Lactatiekundigen IBCLC houden zich aan de Internationale Code voor het op de Markt brengen van Vervangingsmiddelen voor Moedermelk (International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes): de gedragscode van de WHO.

Ook ben ik aangesloten bij het VSBB, wat een onafhankelijke professionele beroepsvereniging is van en voor Specialisten Borstvoeding en Babybegeleiding.

Ten slotte sta ik geregistreerd in het BIG register, aangezien ik ook werkzaam ben als Kraamverpleegkundige in het ziekenhuis.

De praktijk voor lactatiekunde, Esther Lactatiekundige, verwerkt jouw persoonlijke gegevens altijd op een zorgvuldige manier, volgens de AVG.
Dit is beschreven in het privacy protocol zoals dat gehanteerd wordt door de NVL.
Voor de verwerking van gegevens wordt gebruikt gemaakt van de volgende sub-processors  (verwerkers en derden), met voor elk een link naar de bijbehorende verwerkersovereenkomst: 
– MijnDiAd: mijndiad.nl/verwerkersovereenkomst
– e-Boekhouden: e-boekhouden.nl/avg

Ik doe mijn best om de zorg voor jou zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Toch kunnen er situaties zijn dat je je onvrede wil uiten. Je kunt hiervoor het contactformulier invullen, mailen of bellen. We kunnen dan eerst samen kijken hoe we hier uitkomen. 

Mocht dit niet voldoende voor je zijn dan kun je gebruik maken van het Klachtenportaal Zorg waar ik bij ben aangesloten; dit is een onafhankelijke geschillencommissie en is gebruikelijk in deze branch. 

Hierbij houden we ons aan het klachtenreglement van het Klachtenportaal Zorg.

Ik waardeer het zeer als je na afloop van de consulten dit evaluatieformulier invult (Word document door de NVL opgesteld) en aan me mailt, zodat dit kan bijdragen aan continue verbetering van de zorg. Bedankt.

Samenwerking

De lactatiekundige praktijk Esther werkt samen of heeft contact met  andere zorgverleners, zoals:

Verloskundigenpraktijk in Bodegraven: verloskundigenpraktijkbodegraven.nl

Verloskundigenpraktijk in Reeuwijk: verloskundigenpraktijkreeuwijk.nl

Verloskundigenpraktijk in Alphen aan den Rijn: lovisverloskunde.nl

Verloskundigenpraktijk in Alphen aan den Rijn: verloskundigenpraktijkwereldkind.nl

Verloskundigenpraktijk in Woerden: uitgerekendwoerden.nl

Verloskundigenpraktijk in Boskoop, Hazerswoude, Benthuizen: verloskundigenpraktijkboskoop.nl

Lactatiekundige praktijk in Gouda: borstvoedinggouda.nl

Lactatiekundige praktijk in (Leidsche Rijn) Utrecht: sanborstvoedingszorg.nl

Lactatiekundige praktijk in Woudenberg borstvoedingmiddennederland.nl

Lactatiekundige praktijk in Borne opti-mum.care

Lactatiekundige praktijk in Sneek borstvoedingpraktijkgroeienbloei.nl

Stichting Samen Gezond Bodegraven sgbodegraven.nl 

Borstvoeding geven

Wat leuk dat je deze website bezoekt. Misschien twijfel je nog welke voeding je je kind wil gaan geven. Een goede voorbereiding op de borstvoeding en steun van je partner helpen de borstvoedingsperiode goed te laten verlopen. Ook het inschakelen van een lactatiekundige kan je helpen om een goede start te maken.

Borstvoeding bevat alles wat je baby nodig heeft. De samenstelling varieert en het past zich aan aan de behoefte van je baby. Zo krijgt je kind precies wat hij of zij nodig heeft.

In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en andere stoffen die goed zijn voor je baby. Bijzonder aan borstvoeding is dat het afweerstoffen bevat die je baby beschermen tegen ziektes. 

Moeders die borstvoeding geven lopen minder risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes 2, bepaalde soorten borstkanker, botontkalking, baarmoederkanker, MS, bloedarmoede en eierstokkanker. Bovendien kunnen vrouwen met diabetes vaak hun insulinedosis verminderen tijdens de periode van borstvoeding.

Colostrum zit vol met antilichamen en witte bloedcellen, perfect voor het bestrijden van ziektes. Het bevat immuunglobuline IgA, wat je baby beschermt totdat zijn/haar eigen immuunsysteem op gang is gekomen. het wordt ook wel de natuurlijke vaccinatie genoemd.
Colostrum werkt ook laxerend, wat ervoor zorgt dat de darmwerking bij de baby op gang komt, en dat meconium wordt afgevoerd. Bovendien voorkomt colostrum de opbouw van bilirubine in je baby, wat het minder waarschijnlijk maakt dat je kindje geelzucht zal krijgen. Zelfs in de gevallen dat de moeder ondervoed is, blijkt moedermelk bijna net zo veel voedingsstoffen te bevatten als de melk van moeders die een goed eetpatroon hebben met veel vitamines en mineralen.

Het immuunsysteem van je kind wordt niet alleen door colostrum geholpen – borstvoeding bevat ook antilichamen, witte bloedcellen en probiotica om je kindje te beschermen. Als een moeder in contact komt met een ziekteverwekker, maakt ze antilichamen aan om die te bestrijden. Dit wordt dan via de moedermelk aan de baby doorgegeven. Omdat de moeder en het kind doorgaans in dezelfde omgeving verkeren en daarom aan dezelfde ziektekiemen blootgesteld zijn, zou de baby beschermd moeten worden tegen ziekteverwekkers die zijn/haar immuunsysteem kunnen bedreigen.

De melk van moeders van premature baby’s verschilt van de melk van moeders na een voldragen zwangerschap. Dan wordt tot ongeveer een maand na de geboorte een soort samenstelling van melk aangemaakt die lijkt op colostrum. Dit helpt een premature baby ongeveer een maand lang om sneller aan te komen en het immuunsysteem op te bouwen. Zelfs na een voldragen zwangerschap verandert moedermelk, tegemoetkomend aan de veranderende behoefte.

Daarnaast verandert moedermelk bij elke voeding! In het begin van de voeding is de melk minder vet, wat betekent dat de dorst van het kind wordt gelest. Terwijl de voeding doorgaat, neemt het vetpercentage van de melk toe, wat ervoor zorgt dat de baby zich verzadigd voelt.